Hjernen vår ligner på universet - er det en tilfeldighet?
https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge ... -tilfeldig
Men før dette ble lagt ut oppdaget jeg det samme selv når jeg gned meg i øynene når det var mørkt får jeg et glimt av en stjernehimmel som lyser. Kanskje også når man får noe hardt ned i hodet? ;-)
Avisen skriver:
Legger du et utsnitt av universet og et utsnitt av nervesystemet i hjernen ved siden av hverandre, vil du kunne se at de ligner på hverandre.
En italiensk astrofysiker og en kollega som er hjerneforsker, har i et par år nå kikket nærmere på noe også flere andre er blitt slått av.
Fra hvert sitt faglige ståsted har de to forskerne sammen funnet flere likheter mellom hjernen og universet. Resultatene oppsummerer de i en ny forskningsartikkel i tidsskriftet Frontiers of Physics.
For å slå det fast med en gang: Det handler ikke om at universet egentlig er en gigantisk hjerne.
Men det kan finnes andre forklaringer.
Vazza og Feletti peker i sin nye studie på flere felles trekk ved hjernen og universet.
Det handler nemlig ikke bare om at de ligner på hverandre i måten de er organisert med knutepunkter – synapser i hjernen / klynger av galakser i universet – og tråder som går mellom disse.
Astrofysikere antar nå at bare en mindre del av all masse og energi i universet er synlig for oss. Mesteparten av universet består antakelig av usynlig mørk masse eller mørk energi.
I hjernen vår er det tilsvarende: Bare rundt 30 prosent av hjernemassen er nyttige nerveceller. Mesteparten av hjernen vår er tilsynelatende unyttig vann.
De to forskerne spør seg nå om vesken i hjernen og den mørke materien i universet kanskje spiller viktigere roller enn vi tror. Kanskje er det på grunn av henholdsvis vannet og den mørke materien at nervecellene i hjernen og galaksene i universet har organisert seg så likt – i lange tråder som møtes i knutepunkter, det noen også kaller noder.
Da en av de italienske forskerne beregnet svingninger i nevronnettverket og i det kosmiske nettverket, fant han også noe forskerne nå peker på som slående likheter.
Svingningene i hjernen er på en skala fra mikrometer opp til 0,1 millimeter, mens de kosmiske svingningene går fra 5 millioner til 500 millioner lysår. Altså snakker vi om ganske store forskjeller i avstand.
Likevel skiller svingningene i nevronnettverket og i universet seg klart fra svingningene i en del andre stoffer og materialer vi vet at også organiserer seg i henhold til fysiske lover, som vann og bladene på et tre.
Vazza og Feletti sammenlignet også det gjennomsnittlige antallet forbindelser som hver klynge eller knutepunkt i hjernen og i universet har ut til resten av nettverket. De fant at i hjernen er det i gjennomsnitt mellom 4,6 og 5,4 slike forbindelser, mens det i universet er i gjennomsnitt mellom 3,8 og 4,1 forbindelser ut til resten av systemet.
– Nok en gang viste strukturelle parametere oss en uventet likhet, sier Alberto Feletti.
De to forskerne forsøker altså ikke å overbevise om at universet i virkeligheten er en gigantisk hjerne. Det de mener mye peker i retning av, er at både hjernen vår og universet følger de samme fysiske og matematiske lovene. Dette kan igjen ha sammenheng med at begge er så kompliserte systemer.
– Antakelig handler det om at forbindelsene i de to nettverkene utvikler seg i henhold til de samme fysiske prinsippene, sier Feletti. Samtidig som han minner om at vi snakker om to systemer med veldig mange opplagte forskjeller.
At universet er skapt i tråd med fysikkens lover blir vi stadig mer klar over.
Annonse
I hjernen vår tenker vi selvfølgelig på biologiske prosesser det aller viktigste. Evolusjonen har gitt oss en hjerne som er best mulig tilpasset miljøet rundt oss.
Men hjernen vår er også satt sammen av atomer og molekyler. Akkurat det samme er universet.
Les mer angående dette i linken.
Fakta, teori & skepsis ⇒ Hjernen vår ligner på universet
Moderatorer: Asbjørn, Mod Fakta og, mod_spøkeguiden
-
- Standard bruker
- Innlegg: 1086
- Startet: 15 Nov 2012 14:05
- 12
- Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
- Har takket: 386 ganger
- Blitt takket: 559 ganger