Fakta, teori & skepsisNÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Det er generelt altfor lite fakta og skepsis blant mennesker som studerer det åndelige. Her herjer diskusjonene rundt den viktige vitenskapelige biten.

Moderatorer: Asbjørn, Mod Fakta og, mod_spøkeguiden

Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1086
Startet: 15 Nov 2012 14:05
12
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 386 ganger
Blitt takket: 559 ganger

NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Morris »

Det er vel egentlig her diskusjoner om klimadebatter burde ligge, for i utgangspunktet er de teoretiske, og faktaene kan til dels vise seg å være "fake news" - i alla fall om klimaendringer, hvor det som regel bare blir kreditert halvsannheter for å påvise sannsynligheten for at jorden og klimaet har det så veldig ille i disse tider.

Nå har jeg gjort hva jeg har kunnet for å følge med på hysteriet og nå senest ble det informert om varmerekorder på Grønland. Folk tror på opplysninger som blir gitt og tror at det er fakta, helt til de egentlige ekspertene slår i bordet og sier at dette er feil! Hvem skal en tro på? Det foregår en kamp der ute som ingen egentlig vet hva er godt for? Er det en slags markedsføring for å skape en drivkraft for økonomisk nyvinning? Ja, hvem vet?

Her er den nyeste saken om klimaet:
Temperaturen på den grønlandske innlandsisen var høy, men det var ikke snakk om noen ny rekord, opplyste DMI til Danmarks Radio før helgen.
Det viser seg at målingen på 4,7 varmegrader 2. august var misvisende, og at det i stedet var kuldegrader ved værstasjonen Summit på over 3.200 meters høyde.
(https://www.abcnyheter.no/nyheter/verde ... a-gronland)

– Vi har sett på flere observasjoner i området og kommet fram til at temperaturen ikke har vært over grader i området. Vår mistanke om 4,7 grader stemmer ikke, sa meteorolog Herdis Damberg.
Temperaturen skal i stedet ha ligget på rundt minus 2 grader ved målestasjonen. Til sammenligning er målestasjonens gjennomsnittstemperatur for juli på minus 12 grader. Ettersom årets måling var feil, står den gamle Summit-rekorden på 2,2 grader målt i 2012 og 2017.
Feilmålingen skyldes ifølge meteorologen at det på grunn av snø ikke har vært korrekt avstand mellom måler og overflate.
– Den manglende avstanden til isen har gitt en dårlig ventilasjon, og det er også avgjørende for hva en måler viser, sier Damberg.
https://www.abcnyheter.no/nyheter/verde ... a-gronland

Jeg tror mange liker å se på filmer med skrekksenarioer, og kanskje tar det med ut i jobbsammenhengen, men man må ikke glemme at været stundom kan være lunefullt, i godt selskap med de som har det som hobby?
Antall ord: 400

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
Asbjørn
Verifisert
ADMIN
ADMIN
Innlegg: 7984
Startet: 05 Apr 2005 01:39
19
Kjønn (valgfri): *U*
Lokalisering: Florø
Har takket: 1432 ganger
Blitt takket: 1725 ganger
Kjønn:

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Asbjørn »

Det er økonomiske interesser bak klimakrisa, det er penger å hente på CO2 hysteriet.
Det hysteriet åpner pengesekken til mange politikere som ikke vet bedre.
Vi kan sammenligne det med BAD (dab ) hysteriet som gjorde at vi fikk som eneste land i verden BAD radio - også kjent som Detter Alltid Bort radio. Korridor-politikk påvirker politikerene til å ta valg som de egentlig ikke har kunnskap til å ta. Tenk hva BAD-radio opplegget har bragt inn av penger til disse "korridor-politikerene" - som ikke er politikere, men påvirkere for å få ting igjennom.
Dette er det som skjer når det gjelder CO2 også.
CO2 ( karbon) er som sukker ( aktsp karbon kombinert med hydrogen = karbohydrat : Rene karbohydrater er bygget opp av grunnstoffene karbon, hydrogen og oksygen, med den generelle formelen [C(H2O)]x.)
Som en vet, så vil sukker oppløses i vann, så også co2.
Og CO2 oppløses også i luft ( som gass).
Med andre ord, på samme måte som sukker oppløses mer i varmt vann, vil CO2 oppløses mer i varm luft.
Det er ren kjemi.
Med andre ord, det er ikke CO2 som er den viktigste komponenten i oppvarming, men CO2 i luft er et resultat av varmere luft.
Selvfølgelig påvirker vi temperaturen med klimagasser, og da spesielt metan (CH4), lystgass (N2O) og f-gasser som KFK, HKFK, HFK, SF6 regnes som de viktigste klimagassene.
F-gasser er gasser som brukes i kjøleanlegg, frysere, kjøleskap osv.
Metan er "forråtningsgass" - som kommer av alle levende dyrs netabolisme / fordøying av mat, men også som forråtnelse i myr, og andre "avfallshauger".
Merk at co2, metan, og vanndamp er naturlige gasser, som vi alltid vil ha i varierende mengder.
Vanndamp er den gassen som har størst oppvarmingseffekt, men regnes ikke blant de klimagassene det er mulig å begrense utslippene av.
Hovedkilden for oppvarming av jordkloden er og blir sola, og dens varmeutstråling.
Og som vi vet, sola har mange forskjellige sykluser. Den mest kjente er vel 11års syklusen hvor vi ser solflekker komme og gå. Men sola har og mange lengre sykluser, de lengste på ca 11500 år, men mer kjent er 200 år.
lange solsykluser.jpg
Kilde: http://www.geoforskning.no/ressurser/kl ... endringene

Her ser vi en skisse over lengre solflekk-sykluser, hele 11500 år tilbake i tid, og vi ser at vi nå er i en tid med høyere solflekkaktivitet. Samtidig mener russiske forskere at vi er på vei inn i en ny mindre "istid".
https://www.tu.no/artikler/sola-har-skylda/243978

Med andre ord, CO2 er det som bekymrer meg minst av det som vi mennesker forårsaker i naturen.
Derimont er det MYE MER fare med plast, som ender som mikroplast, kjemiske forbindelser, og kunstige hormoner og kunstige medisiner som vi slipper ut i naturen i store mengder.
Så når man snakker om "den 6 utryddelsen " så har nok mennesker en betydelig større medvirkning til den.

A
Du har ikke de nødvendige tillatelsene til å se filene vedlagt dette innlegget.
Antall ord: 498

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1086
Startet: 15 Nov 2012 14:05
12
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 386 ganger
Blitt takket: 559 ganger

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Morris »

Ja, så enkelt kan det sies, jeg holdt tidligere på å forberede en tråd om CO2, men droppet det, man kan rett og slett ikke bevise at den bidrar til varmere klima, men kan legge ved et par linker; https://snl.no/karbondioksid. Denne viser til fakta, uten og ta med seg at det også produseres mer og mer CO2 av alt som lever, linken over henviser til https://snl.no/åndedrett

): Ved behov for mer oksygen og større utskillelse av karbondioksid, slik som ved fysisk arbeid, øker følgende omfanget av det ytre åndedrett. I hvile vil et voksent menneske ta 12–16 åndedrag per min, hvert av dem på ca. ½ liter luft, slik at det pustes inn og ut ca. 7 liter per minutt. Ved hardt arbeid kan omfanget øke til ca. 70 liter luft per minutt eller mer. Økningen skjer både ved at åndedrettsbevegelsene blir mer frekvente, og ved at hvert åndedrag blir dypere. Jfr. respirasjon.
Hvor mye dette utgjør målt i CO2 vet jeg ikke, men befolkningsvekst er ikke nevnt i den forbindelsen.
Skal man få ned CO2 nivået bør man kanskje puste langsommere og slutte med jogging og unngå hardt arbeide? 😇

Teorien er kanskje like floppete som bompengestyret? - – Bompengesystemet vi har går egentlig på tvers av alt det som står i de samfunnsøkonomiske lærebøkene...
Bør låne oss ut av bomknipa - https://www.abcnyheter.no/motor/bil/201 ... v-bomknipa
- – Hvis Norge låner en milliard i euro, så kan staten ende opp med å tjene 5–10 millioner kroner. Altså, for å sette det litt på spissen burde folk nesten fått betalt for å kjøre på veiene, ikke bli avkrevd bompenger, sier Andreassen til Dagsavisen.
Antall ord: 292

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1086
Startet: 15 Nov 2012 14:05
12
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 386 ganger
Blitt takket: 559 ganger

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Morris »

Morris skrev: 18 Aug 2019 00:03 Hvor mye dette utgjør målt i CO2 vet jeg ikke, men befolkningsvekst er ikke nevnt i den forbindelsen.
Nyheter fra i dag:
Flere bor i utviklingsland og flere skal det bli - Folketallet i industrilandene er stabilt, mens utviklingslandene blir stadig mer folkerike. - Klimaet vil lide
https://www.abcnyheter.no/penger/makroo ... al-det-bli
Antall ord: 63

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1086
Startet: 15 Nov 2012 14:05
12
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 386 ganger
Blitt takket: 559 ganger

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Morris »

Mange tror at ismassene i Antarktis og andre steder på jorda er fast forankret, men det er hele tiden bevegelser i ismasser... og så er det mye hemmelighetskremmeri som etter hvert dukker opp, og hvor mye dette har å si for påstanden om at CO2 har hele skylden er uviss, sannsynligheten for at den er gjort til syndebukk av andre årsaker er stor.

I 1959 startet USA byggingen av en militær forskningsbase gjemt under innlandsisen, vel 24 mil fra NATO-flybasen Thule på nordvest kysten av Grønland. Basen fikk navnet Camp Century, og var et av de mest hemmelige amerikanske militære prosjekter i Arktis. Fullstendig skjult under isen ble kilometer lange tunneler konstruert. Laboratorier og annet militært utstyr ble fraktet inn med beltekjøretøyer og fly. Fra en kamuflert inngangstunnel på overflaten ble 63 istunneler hogget ut 80 meter ned i isen. På det meste bodde 220 personer under isen ved Camp Century.

Forsvar mot Den Røde Arme
Et av formålene med Camp Century var å teste ut hvorvidt det var mulig å bygge store militærbaser under Grønlandsisen. Disse skulle virke som forsvarsanlegg hvis Den Røde Arme angrep USA fra nord.
- «Isbyen» var kallenavnet på Camp Century. Også blant de som tjenestegjorde ved flybasen på Thule var det få som visste om hva som foregikk på Camp Century.
Idag finnes det endel åpen informasjon om det unike atomprosjektet på Grønland. Men fortsatt er de fleste spørsmål om virksomheten ved basen ubesvart.

Atomreaktor 80 meter under isen
Det mest unike med basen var atomkraftverket som ble bygget. Ekstremt lave temperaturer og et meget hardt klima gjennom vinterhalvåret stilte store krav til sikker forsyning av strøm og varme. Transport av olje over innlandsisen ble ansett som for usikkert. Derfor ble det bestemt at verdens første flyttbare atomkraftverk skulle bygges. Atomreaktoren PM-2A (Portable Mediumpowered field installation) ble bygget på rekord raske nitten måneder i 1959 og 1960 på det amerikanske fastlandet. Atomkraftverket ble delt i seksjoner før det ble fløyet inn til flybasen Thule med et C-130 Hercules transportfly. Herfra ble atomkraftverket fraktet inn over Grønlandsisen til Camp Century med beltekjøretøyer. Det tok 77 dager å sette sammen atomkraftverket under isen og reaktoren ble startet 2. oktober 1960.

Atomulykke i Antarktis
De tekniske detaljene om atomkraftverket er hentet fra beskrivelsene av en tilsvarende atomreaktor som amerikanske militære myndigheter hadde i drift i Antarktis fra 1962. Atomreaktoren (PM-3A) i Antarktis fikk kallenavnet Nukey Poo, og er blant annet beskrevet i The Bulletin of the Atomic Scientist i oktober 1978. Reaktoren i Antarktis hadde en alvorlig ulykke i 1963, som en følge av at reaktorkjernen mistet kjølingen. At atomreaktoren utgjorde et stort sikkerhetsproblem, kommer tydelig frem av det faktum at det ikke var noe ekstra nødkjølingssystem for reaktoren. Mangelen på slik nødkjøling var da også den direkte årsaken til ulykken ved reaktoren i Antarktis.

Radioaktivt utslipp under isen
Atomkraftverket ved Camp Century på Grønland er også beskrevet i det danske tidsskriftet Forsvar. I artikkelen hevdes det at danske myndigheter ga tillatelse til utslipp av små mengder radioaktivt kjølevann under isen. I tillegg spekuleres det i hvorvidt det skjedde uhell også ved denne basen, i og med at den ble stengt ned etter bare to og et halvt års drift.

Knust av innlandsisen
Etter bare to og et halvt års drift ble atomreaktoren ved Camp Century stengt ned 9. juli 1963. Sommeren 1964 ble atomkraftverket demontert, basen forlatt og reaktoren fraktet tilbake til USA med skip. Få år senere hadde vekten av isen over «isbasen» presset sammen alle tunnelene, og ingen av disse er i dag tilgjengelige. En amerikansk militær delegasjon reiste i 1969 tilbake til Camp Century. Ifølge rapporten «Camp Century revisited: A Pictorial View» som kom fra US Army i 1970, viste fotografier som ble tatt i forbindelse med besøket den sammenraste reaktortunnelen. Hvor mye radioaktivitet som ble sluppet ut under driften, og hvorvidt noe radioaktivt avfall fortsatt er gjemt under isen er ikke kjent.

Les hele saken her: https://bellona.no/nyheter/internasjona ... a-gronland
Antall ord: 696

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1086
Startet: 15 Nov 2012 14:05
12
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 386 ganger
Blitt takket: 559 ganger

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Morris »

Asbjørn skrev: 17 Aug 2019 19:47 Med andre ord, det er ikke CO2 som er den viktigste komponenten i oppvarming, men CO2 i luft er et resultat av varmere luft.
Her er vi helt enige og på linje med hva som mange forskere begynner å få innsikt i om hva som i virkeligheten skjer. Men det er ikke kun bare solinnstrålingen som gir varmere klima, men også jordens dynamikk i forhold til sol, måne og planeters tiltrekningskraft på jordens magma i sin spesielle vuggende ferd gjennom himmelrommet, (hellningsvinkelen) sammen med sin varierende elliptiske bane.
Magmaen i sin tur påvirker jordens geologi, platetektonikk, vulkanutbrudd, lavastrømmer og jordskjelv. Alt har sammenheng med hverandre, man kan ikke bare skylde på vår industrielle utvikling som påvirker, for da vil man aldri få noe godt svar.
https://forskning.no/kina-klima-miljo/k ... den/505641

Her vil jeg gi noen gode linker til hva en rekke forskere har funnet ut, og hvis disse slår sine kluter sammen, vil man kunne vise verden hva som egentlig skjer?

1. DNA avslører et grønt Grønland
Forskere har boret seg to kilometer ned igjennom den grønlandske isen, og hentet opp over 450 000 år gammelt DNA. Arvestoffet inneholdt både spor etter frodige barskoger og tegn på at grønlandsisen ikke er så ustabil som antatt.
Analyser av verdens eldste DNA tyder på at Grønland virkelig fortjente navnet sitt i perioden rundt 450 000 og 800 000 år siden.
Det eldgamle arvestoffet forteller nemlig at det en gang vaiet frodige barskoger på sørsida av øya som nå er dekt av is.
- Vi har for første gang vist at den sørlige delen av Grønland, som i dag er gjemt under to kilometer med is, var svært annerledes enn i dag. Den gangen var den bebodd av et variert utvalg av bartrær og insekter, sier Eske Willerslev fra Universitetet i København.
Funnene gir imidlertid ingen støtte til tidligere antagelser om at Grønland var isfritt i den siste mellomistida, for 130 000 til 116 000 år siden. Da var jordas snittemperatur fem grader høyere enn i dag, og havet stod fem-seks meter over dagens nivå.
https://forskning.no/klima-geofag/dna-a ... nd/1009095

2. Forskeren forteller: For 10 000 år siden var det seks grader varmere på Svalbard enn det er i dag
Geologene bruker blåskjell for å utforske forhistoriens klima.

https://forskning.no/klima-forskeren-fo ... dag/329878

3. Ny studie: Sjøisen i Arktis vokser raskere enn før
Det betyr likevel at sjøisen er på retrett.
https://www.nrk.no/nordland/sjoisen-i-a ... 1.14354746

4. De varme 1930-årene er manipulert bort fra debatten
De varme 1930-årene var blitt et begrep som generelt ble omtalt som klimaforbedring. Den lille istid med sine klimaproblemer hadde virkelig sluppet taket. Oppvarmingen var så markant at da det ble kaldere i 1945–75 var det i 1960–70-årene offentlig frykt for en ny istid.
http://www.klimarealistene.com/2018/05/ ... -debatten/

5. Geologi:
Økning av vulkantbrudd, særlig undersjøiske bidrar til å øke temperaturen i havet, og dermed øke smelting av havis. Det hele skjer grunnet jordens fysiske dynamikk, jordplatebevegelsen.
Denne innsikten gir grunnlag for å tolke overflatemiljøet med endringer i hav, atmosfære, klimatiske forhold og organisk liv og dannelsen av de ulike mineralressursene.
http://geoforskning.no/nyheter/grunnfor ... s-dynamikk

6. Undersjøiske vulkaner
Aktive undersjøiske vulkaner: Vulkaner på størrelse med Fujiyama https://natgeo.no/natur/vulkaner/enorme ... ner-funnet
Fant flere hundre vulkaner i havet utenfor Norge (2013) Han bekrefter at det er aktive vulkaner, og at de har registrert at det kommer Co2-gass ut av dem. Han regner med at vulkanen kan bryte havoverflaten ved neste vulkanutbrudd.
https://www.dagbladet.no/nyheter/fant-f ... e/62713169
Noe det burde forskes mer på!? :
Norges aktive vulkaner kan danne nytt land.
Nesten alle vulkanutbrudd skjer i havet. En av de store, uløste gåtene er hvor store utbruddene er, og hvor ofte de forekommer.
https://www.aftenposten.no/viten/i/mRvj ... -nytt-land

7. Vulkanutbrudd ga global oppvarming
Geologene har prøvd å finne en forklaring på den forsterkede drivhuseffekten, som fikk stor betydning for livet på jorden. - Nå har norske forskere kanskje klart dette. Noen geologer har framholdt at den globale oppvarmingen kan forklares med undersjøiske vulkanutbrudd. Magma fra vulkanene kan nemlig ha varmet opp avleiringer av mikroorganismer på bunnen av havet.
Teorien er at varmen fra vulkanene har gjort om døde organismer til drivhusgasser – særlig metan – som er blitt frigitt til atmosfæren.
https://forskning.no/vulkaner-geofag/vu ... ing/851911

Det er ingen som har plassert digre panelovner under permafrosten på havets bunn for å si det sånn!
Gigantiske gassutblåsninger på bunnen av Barentshavet
https://forskning.no/gass/gigantiske-ga ... et/1223659

Så her bør man skjønne at det er jordens geologi man har med å gjøre… prøv å stoppe den???
Antall ord: 842

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1086
Startet: 15 Nov 2012 14:05
12
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 386 ganger
Blitt takket: 559 ganger

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Morris »

Nok engang stusser forskere over at isbreer på Grønland smelter underfra og ikke ovenfra: Forskere har gjort oppsiktsvekkende funn på bunnen av en av Grønlands største isbreer. Nå spises breen opp nedenfra. Det er dårlige nyheter.

Ifølge forskere fra NASA viser de nye funnene at den enorme isbreen ikke bare smelter på grunn av høyere lufttemperaturer og at temperaturen i havet stiger. Nå viser det seg at isbreene også krymper underfra på grunn av dype innsjøer, noe som kan fremskynde nedsmeltingen.
https://www.abcnyheter.no/nyheter/verde ... te-isbreer
Kanskje burde de samarbeide mer med geologene om grunnen? Kanskje har jorden blitt forstyrret så mye av all boringen at den har fått vann i lungene, eller blitt forkjølet og fått feber? 🤔 ;-)
Antall ord: 131

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
Asbjørn
Verifisert
ADMIN
ADMIN
Innlegg: 7984
Startet: 05 Apr 2005 01:39
19
Kjønn (valgfri): *U*
Lokalisering: Florø
Har takket: 1432 ganger
Blitt takket: 1725 ganger
Kjønn:

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Asbjørn »

Som jeg nevnte ovenfor er det sola som er den viktigste faktoren for oppvarming / kjøling !
Mer at i saken nedenfor bekrefter vitenskapsmannen det jeg har sagt om CO2, og avhengighet av temperatur.

Nå er det en del ting som tyder på at vi er på vei inn i en ny mindre istid, som på 1700 tallet,
basert på aktiviteten på sola :

https://www.derimot.no/britisk-forsker- ... av-jorden/

https://www.youtube.com/watch?v=zDBbfDbaiA4




A
Antall ord: 78

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1086
Startet: 15 Nov 2012 14:05
12
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 386 ganger
Blitt takket: 559 ganger

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Morris »

Asbjørn skrev: 20 Aug 2019 17:49 Som jeg nevnte ovenfor er det sola som er den viktigste faktoren for oppvarming / kjøling !
Mer at i saken nedenfor bekrefter vitenskapsmannen det jeg har sagt om CO2, og avhengighet av temperatur.
Ja, jeg er jo enig i at solen er den viktigste faktoren for oppvarming og kjøling av luft og vanntemperatur i overflatesjiktet, dette i samsvar med jordens tilting av jordaksen som forårsaker årstidene og solinnstråling. Men solen varmer ikke havvann ned i dypere lag i den grad vi her snakker om, og slettes ikke gjennom et flere kilometer tykt islag.

Når havis smelter fra undersiden kan det skyldes to ting, enten har isen under kommet i kontakt med oppvarmet sjøvann med temperatur under minus 8 grader, (altså fra 8 minusgrader og varmere), eller at bassenget er oppvarmet overflatevann som har trengt ned under isen. Men er dette ferskvann skulle det normalt fryse ned på grunn av isbreens kulde. Så det må heller være geologi (varme fra jordens indre) som påvirker bassenget under isbreen.

Viser igjen til sammenhengen med tidligere vulkanutbrudd i Atlanteren i mellom Norge og Grønland - denne aktiviteten foregår nå, og varme stiger opp fra havbunnen.):

Myk jordskorpe
De fleste hav åpnes på gamle kollisjonssoner, hvor et hav en gang i tiden er blitt lukket og fjell dannet.
- Årsaken er at jordskorpen allerede er litt myk der. Et eksempel er nettopp åpningen av Atlanterhavet etter dannelsen av den kaledoniske fjellkjeden mellom Grønland og Norge. Men i noen tilfeller blir et tykt, gammelt kontinent brutt opp i stedet. Sør-Atlanterhavet splittet for eksempel en kontinentalblokk i Afrika og Sør-Amerika. Vi vet ikke hvorfor sånt skjer, men sånne observasjoner er superspennende, fastslår NGU-forskeren.
https://forskning.no/vulkaner-partner-e ... vet/572903

Ved Lokeslottet utenfor Norskekysten finnes det skorsteiner som det velter ut 320 grader varmt sjøvann som blander seg med kaldt sjøvann. Se video; https://www.dagbladet.no/nyheter/fant-f ... e/62713169
Dette kan forkomme utenfor Grønlands kyst også, men kontinentalsokkelen der er ikke så godt undersøkt som den norske, grunnet oljeleting.
Om vi er på vei mot en kaldere periode igjen er jo en interessant teori. Men med de digre prompene fra Barenshavet og permafrosten under Sibir, så ser det i alle fall ut for at man snart kan plante palmer ute i hagen om noen år. 😊
Antall ord: 410

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1086
Startet: 15 Nov 2012 14:05
12
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 386 ganger
Blitt takket: 559 ganger

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Morris »

Når det handler om forandringer av jordens værmønster kan jeg gi opplysninger om at den amerikanske Edgar Cayse har hatt ”readings” om dette i: EDGAR CAYCE'S EARTH CHANGES PROPHECIES

Av de mer enn 14 000 dokumenterte psykiske lesningene gitt av Edgar Cayce, profeterte bare en håndfull store fysiske endringer på planeten vår. Det er spådommer om temperaturendringer i det dype vannet som påvirker værmønster, jordskjelv, polskift og vulkanutbrudd. Det er fortsatt debatter blant eksperter om tolkningen av disse målingene.

Tolkning av Earth Change Lesninger
Vi liker å tenke på planeten vår som et stabilt hjem, men faktisk er skorpen alltid i bevegelse, den vingler på sin akse, og den flyr rundt i et rom som inneholder andre gjenstander, hvorav to passerte så nær i 2010 at de var innenfor månens bane. Edgar Cayce tok for seg bekymringene våre i en lesning for seg selv:

"I periodene fra den materielle vinkelen slik de er sett [i en drøm] skal komme til å utføre saker, ikke for sjelen, men gjør din plikt i dag! Morgendagen vil ta vare på seg selv. Disse endringene i jorden vil skje, for en tid, og tider og en halv er slutt, og de begynner i disse periodene for omjusteringer. For hvordan har han gitt? De rettferdige skal arve jorden. Har du, mine brødre, en arv på jorden? " (294-185, 30. juni 1936)

Det er tre grunnleggende typer jordforandringer i Cayce-avlesninger:
Endringer i planetens værmønster,
Økning i jordskjelv og vulkansk aktivitet, og
Skifting av jordens poler som en del av den kommende tidsalderen.

Endringene er gradvis
"I 1998 kan vi finne en god del av aktivitetene som har blitt utført av de gradvise endringene som pågår (81 skjelv over 6,5, 8 over 7,0, og en tsunami som ødela 9 500 hjem i Papua Ny-Guinea). Disse er på periodene når syklusen av solaktiviteten, eller årene som er relatert til solens passasje gjennom de forskjellige aktivitetsområdene, blir avgjørende eller liknende til endringen mellom pisisk og vannmannsalderen. Dette er en gradvis, ikke en kataklysmisk aktivitet i jordens opplevelse i denne perioden. " (1602-3, 9/22/1939, forfatterens kursiv)

28. mai 1926 foretok Edgar Cayce en forbindelse mellom temperaturendringer i dype havstrømmer og værforandringer i lesningen 195-29:
"Ettersom varmen eller kulden i de forskjellige delene av jorden utstråles og korreleres med refleksjon i jordens atmosfære, forandrer dette på havstrømmene..."
Denne lesningen handler om fremtiden for hveteavlinger og værmønster, og Cayces beskrivelse kan være hans versjon av det vi alle har blitt kjent med i dag som La Niña og El Niño. Dette er værmønster som er et resultat av temperaturendringer i de dype strømningene i Stillehavet. Disse endringene i temperaturen på havstrømmer har hatt en dramatisk innvirkning på været vårt.

https://www.edgarcayce.org/the-readings ... van-auken/

Dette er jo noe en ikke behøver å tro på, men man kan jo lagre det i minnet, så kan en med tiden se om dette vil stemme eller ikke. Det er som sagt en gradvis endring.
Antall ord: 540

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1086
Startet: 15 Nov 2012 14:05
12
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 386 ganger
Blitt takket: 559 ganger

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Morris »

Den platetektoniske syklusen

Her er det en ny link til: Dyphavet – geodynamiske prosesser

De geodynamisk mest aktive områdene av Jorden ligger i dyphavene. Havbunnskorpe dekker omkring 60 % av jordens overflate, og mens det "kun" har tatt 180 millioner år å danne denne skorpen, har det tatt nærmere 3 milliarder år å danne kontinentalskorpen.

I dag er det skolelærdom at havbunnskorpen dannes langs spredningsryggene. Herfra strømmer det årlig ut omkring 25 milliarder tonn med magma fra mantelen, og langs ryggene samler det seg vanligvis til et seks km tykt lag som størkner og blir til havbunnskorpe. Detaljkartlegging av havbunnen langs disse ryggene har avdekket at det samtidig dannes en myriade vulkaner, og et grovt anslag viser at havbunnskorpen er bygd opp av 10-100 millioner utdødde og aktive vulkaner. Men dyphavene er en vanskelig tilgjengelig verden, og forskerne undersøker hvert år kun noen få kilometer av den 60.000 km lange undersjøiske fjellkjeden med sine spesialbygde undervannsfarkoster. Til nå har faktisk ingen mennesker vært til stede på rett sted til rett tid og observert et undersjøisk vulkanutbrudd i dyphavet.

Dagens spredningsrygger strekker seg gjennom Stillehavet, Det indiske hav, Atlanterhavet og videre inn i våre havområder – til Norskehavet og Polhavet. Norge er ett av få land som har spredningsrygger innen sine egne territorialgrenser. Spredningshastigheten langs Mohnsryggen og Knipovichryggen, som er navnet på de “norske ryggene”, er usedvanlig lav – under 1,5 cm per år. Det er hele ti ganger lavere enn spredningshastigheten til de hurtigspredende ryggene på jorden. Den lave spredningshastigheten fører til lav vulkansk aktivitet og til at oseanskorpen blir uvanlig tynn. I noen områder kan den til og med forsvinne slik at mantelen blottlegges.

Kombinasjonen av vulkansk og tektonisk aktivitet fører til omfattende hydrotermal sirkulasjon. Sjøvann trenger ned i havbunnen langs sprekker og forkastningssoner og varmes opp i dypet av varme vulkanske bergarter, eller av 1200 ºC varmt magma. På grunn av det høye trykket kan vannet varmes opp til over 400 ºC uten å koke, og temperaturen kan overstige det kritiske punktet slik at en får superkritisk vann. Superkritisk vann har unike egenskaper – det er både gass og væske samtidig. Det har gassens evne til å trenge inn overalt og vannets evne til å løse opp. Det superkritiske vannet løser opp mineraler og metaller 2-3 km nede i skorpen, strømmer til overflaten, og feller ut metallene som sulfider, sulfater og hydroksider rundt de varme kildene.

De hydrotermale sirkulasjonene er en svært viktig prosess på jorden. Vanngjennomstrømningen i skorpen er anslått å være 5000 km3/år, som tilsvarer omkring 1/7 av den årlige ustrømningen av vann fra jordens elver. Sirkulasjonen bidrar til omkring 25 % av det totale varmetapet fra jordens indre, og kontrollerer havenes innhold av en rekke elementer.
Vi kjenner i dag til to hovedtyper hydrotermale systemer: basaltbaserte og peridotittbaserte (peridot = olivin).

https://www.geo365.no/geoforskning/dyph ... prosesser/

Dette burde kunne inngå i spørsmålet om hvorfor store isbreer smelter fra undersiden og ikke fra oversiden hvor det er normalt at solvarmen vil samle seg. Igjen vil jeg foreslå at klimaforskere gjør seg kjent med jordens geodynamiske prosesser. For den varmen som kommer fra disse utgjør en tilvekst til oppvarming av havet i tillegg til solinnstråling, og i sin tur igjen til endringer i værmønstere og overflatetemperatur.
Antall ord: 569

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
Asbjørn
Verifisert
ADMIN
ADMIN
Innlegg: 7984
Startet: 05 Apr 2005 01:39
19
Kjønn (valgfri): *U*
Lokalisering: Florø
Har takket: 1432 ganger
Blitt takket: 1725 ganger
Kjønn:

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Asbjørn »

Flott informasjon !!
Takk !

A
Antall ord: 4

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1086
Startet: 15 Nov 2012 14:05
12
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 386 ganger
Blitt takket: 559 ganger

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Morris »

Takk for den Asbjørn! Syntes selv at det ble det optimale en kunne legge til angående denne tråden. :-)
Antall ord: 21

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1086
Startet: 15 Nov 2012 14:05
12
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 386 ganger
Blitt takket: 559 ganger

Re: NÅ: Temperaturmålinger på Grønland

Innlegg av Morris »

I det hele tatt, jeg føler meg ganske komfortabel med å være uenig med flertallet (?) om grunnen til klimaendringene... og kanskje Asbjørn, kan det bli som du viser til, kaldere igjen om noen tiår. Men det skyldes nok andre ting enn batteridrevne biler og båter... se link: Klimasukk fra en pensjonert professor
https://resett.no/2019/05/06/klimasukk- ... professor/
Antall ord: 64

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links