Fullmåne over Hellisøy fyr i Fedje. (Illustrasjonsfoto: colourbox.no)
Kilde: http://forskning.no/menneskekroppen-sov ... d-fullmane
Mennesker sover kortere og dårligere når det er fullmåne. Men det er ikke månelyset som har skylda.
Av: Ingrid Spilde journalist
27.7 2013 05:00
Fullmånen er knyttet til mye mystikk, og mange mennesker mener de sover dårligere med den lysende kula hengende over hodet. Men hittil har sammenhengen bare vært snakk på folkemunne.
Nå har imidlertid et team sveitsiske forskere undersøkt søvnen til 33 frivillige for å finne ut mer om saken. Og det viser seg altså at folk ser ut til å ha rett.
Les også: Hva hadde vi gjort uten månen?
I dagene rundt fullmåne brukte forsøkspersonene gjennomsnittlig fem minutter lenger på å sovne, de sov 20 minutter kortere og tida med virkelig dyp søvn så ut til å synke med 30 prosent.
Ikke månelys
Det er lett å tenke seg at det er lyset fra månen som gjør utslaget. Men det stemmer ikke, ifølge Christian Cajochen fra Universitetet i Basel og kollegaene hans.
Undersøkelsene ble gjort i et søvnlaboratorium under strengt kontrollerte forhold. Ytre faktorer som lys ble regulert av forskerne. Og under innsovning og søvn ble det gjort målinger av deltagernes hjernebølger, øyebevegelser og hormonnivåer.
I tillegg rapporterte de frivillige om sin egen oppfatning av søvnkvaliteten.
Les også: Løven angriper ved fullmåne
Det viste seg månefasene også så ut til å påvirke nivåene av søvnhormonet melatonin, og at deltagerne selv meldte om dårligere søvn rundt fullmåne. Og det helt uten at deltagerne hadde noen føling med månefasen.
Antagelig har vi en slags biologisk måneklokke et sted i kroppen, på samme måte som vi har en 24-timers-klokke som holder styr på døgnet, tror forskerne.
Noen kan være svært følsomme
Hvorfor det er slik, er imidlertid et lite mysterium.
Kanskje kan mekanismen være en levning fra fjerne tider da månefasene kan ha vært med på å synkronisere oppførselen vår, spekulerer forskerne.
Les også: Månens faser påvirker regnet
Antageligvis er det også store forskjeller på hvor vár ulike mennesker er overfor månefasene. Noen personer kan være svært følsomme, skriver Cajochen og co i siste utgave av Current Biology.
Nå undrer de på hvor i kroppen måneklokka kan sitte og hvordan den virker. Men det kan bare framtidas forskning si noe om.
Referanse:
C. Cajochen, S. Altanay-Ekici, M. Münch, S. Frey, V. Knoblauch & A. Wirz-Justic, Evidence that the lunar cycle influences human sleep, Current Biology, 25. juli 2013
Admins kommentar skrev: Mange mener at det å tillegge månen mystiske egenskaper, er bare tull, da månen jo i praksis er en stor sten...
Denne artikkelen viser dog at "den store stenen" påvirker ikke bare flo og fjære, men også mennesker, dyr og også planter.
Med andre ord, alt liv på jorden påvirkes av månen, og månefasene.
Mange tror at siden månefasene påvirker naturen, så vil den og kunne påvirke åndelige energier.
Og mange har erfaringer som tyder på at fullmåne, og nymåne faktisk gjør akkurat det.
Nå er det jo ikke så lett å dokumentere det åndelige med fysiske lover, - og fysiske bevis, iallfall ikke pr dato.
Men kvantemekanikken åpner faktisk for at slike ting blir mulige.
Vi får vente å se hvor utviklingen leder oss, og jeg vet vi på ett eller annet tidspunkt kan begynne å bevise enkeltsaker...
A