Universet & dets hemmeligheterSaturns ringer vil forsvinne

Ikke bare jorden som har ekstremvær?

Jordkloden er et ubetydelig fnugg i et gigantisk og ufattelig stort univers.
Tør du diskutere hva som ligger bak?

Moderatorer: Asbjørn, mod univers

Svar
Morris
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg i tema: 1
Innlegg: 220
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 33 ganger
Blitt likt: 36 ganger

#556951 Saturns ringer vil forsvinne

Legg inn av Morris » 20 des 2018 17:09

En ny NASA-studie later til å bekrefte at Saturns ikoniske ringer forsvinner i det høyeste tempo som ble anslått av Voyager-sondene for flere tiår siden.
Ringene trekkes mot Saturn av tyngdekraften, som et støvete regn av ispartikler.
– Vi antar at «ring-tapningen» trekker inn en mengde vann som kunne fylt et olympisk svømmebasseng hver halvtime, sier James O’Donoghue ved NASAs romsenter Goddard i en pressemelding fra den amerikanske romfartsorganisasjonen.

Bare basert på dette vil hele ringsystemet forsvinne i løpet av 300 millioner år. Om man legger til målingene fra Cassini-sonden, som påviste materiale som faller mot Saturns ekvator, har ringene bare 100 millioner igjen. Dette er relativt kort tid gitt at Saturn er over 4 milliarder år, sier forskeren, som har ledet en studie av «ringregnet».

Det har blitt fremmet flere teorier for å forklare ringenes opphav. Om de kom til sent i planetens eksistens kan de ha blitt dannet da små ismåner i bane omkring Saturn kolliderte, kanskje fordi banene deres var forstyrret av gravitasjonen fra en passerende asteroide eller komet.

Saturns ringer består stort sett av isklumper. Størrelsen på disse varierer fra støvkorn til isfjell flere meter på tvers. Partiklene balanserer mellom tyngdekraften fra Saturn og farten i egne baner.
Forskernes observasjoner avslørte glødende bånd på Saturns nordlige og sørlige halvkuler, der magnetfeltet som krysser ringene når ned til planeten. De analyserte lyset for å fastslå mengden nedfall fra ringsystemet, og effekten det har på Saturns øverste atmosfære.
https://www.abcnyheter.no/nyheter/verde ... -forsvinne
:sjuk
Antall ord: 266

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Svar

Gå tilbake til «Universet & dets hemmeligheter»