Ny forskning tyder på at planter kan være i stand til å absorbere mer CO2 fra menneskelige aktiviteter enn tidligere forventet
Bildet krediteres: CC0 Public Domain
Kilde: https://phys.org/news/2023-11-absorb-co2-human-previously.html
Ny forskning publisert i Science Advances maler en ukarakteristisk optimistisk bilde for planeten. Dette er fordi mer realistisk økologisk modellering antyder at verdens planter kan være i stand til å ta opp mer atmosfærisk CO2 fra menneskelige aktiviteter enn tidligere spådd.
Til tross for dette overskriftsfunnet, er miljøforskerne bak forskningen raske til å understreke at dette på ingen måte skal bety at verdens regjeringer kan ta foten av bremsen i sine forpliktelser til å redusere karbonutslipp så raskt som mulig. Bare å plante flere trær og beskytte eksisterende vegetasjon er ikke en gyllen kule-løsning, men forskningen understreker de mange fordelene med å bevare slik vegetasjon.
"Planter tar opp en betydelig mengde karbon dioksid (CO2 ) hvert år, og dermed bremse de skadelige effektene av klimaendringene, men i hvilken grad de vil fortsette denne CO opptak i fremtiden har vært usikker," forklarer Dr. Jürgen Knauer, som ledet forskerteamet ledet av Hawkesbury Institute for the Environment ved Western Sydney University. 2
"Det vi fant er at en veletablert klimamodell som brukes til å legge inn globale klimaspådommer laget av slike som IPCC, forutsier sterkere og vedvarende karbonopptak frem til slutten av det 21. århundre når den tar hensyn til for virkningen av noen kritiske fysiologiske prosesser som styrer hvordan planter utfører fotosyntese.
"Vi tok hensyn til aspekter som hvor effektivt karbondioksid kan bevege seg gjennom det indre av bladet, hvordan planter tilpasser seg endringer i temperaturer , og hvordan planter mest økonomisk fordeler næringsstoffer i kronetaket. Dette er tre virkelig viktige mekanismer som påvirker en plantes evne til å 'fikse' karbon, men de blir ofte ignorert i de fleste globale modeller" sa Dr. Knauer.
Fotosyntese er den vitenskapelige betegnelsen på prosessen der planter omdanner – eller "fikserer" CO2 til sukkerene de bruker til vekst og metabolisme. Denne karbonfikseringen fungerer som en naturlig klimaendringer ved å redusere mengden karbon i atmosfæren; det er dette økte opptaket av CO2 av vegetasjon som er den primære drivkraften for en økende karbonnedgang på land som er rapportert de siste tiårene.
Men den gunstige effekten av klimaendringer på vegetasjonens karbonopptak vil kanskje ikke vare evig, og det har lenge vært uklart hvordan vegetasjonen vil reagere på CO2, temperatur og endringer i nedbør som er vesentlig forskjellig fra det som er observert i dag.
Forskere har trodd at intense klimaendringer som mer intens tørke og alvorlig varme kan svekke synkekapasiteten til terrestriske økosystemer betydelig.
I studien publisert denne uken presenterer imidlertid Knauer og kollegene resultater fra sitt modellstudiesett for å vurdere et klimascenario med høye utslipp, for å teste hvordan vegetasjonens karbonopptak vil reagere på globale klimaendringer frem til slutten av det 21. århundre.
Forfatterne testet ulike versjoner av modellen som varierte i deres kompleksitet og realisme av hvordan plantefysiologiske prosesser er redegjort for. Den enkleste versjonen ignorerte de tre kritiske fysiologiske mekanismene assosiert med fotosyntese, mens den mest komplekse versjonen sto for alle tre mekanismene.
Resultatene var klare: de mer komplekse modellene som inkorporerte mer av vår nåværende plantefysiologiske forståelse, projiserte konsekvent sterkere økninger i vegetasjonens karbonopptak globalt. Prosessene som ble redegjort for forsterket hverandre, slik at effektene ble enda sterkere når de ble redegjort for i kombinasjon, som er hva som ville skje i et virkelighetsscenario.
Silvia Caldararu, assisterende professor ved Trinity's School of Natural Sciences, var involvert i studien. Kontekstualiserer funnene og deres relevans, sa hun, "Fordi flertallet av terrestriske biosfæremodeller som brukes til å vurdere den globale karbonavløpet er plassert i den nedre enden av dette kompleksitetsområdet, og kun delvis står for disse mekanismene eller ignorerer dem helt, er det sannsynlig at vi for tiden undervurderer klimaendringers effekter på vegetasjon, så vel som dens motstandskraft mot endringer i klima.
"Vi tenker ofte på klimamodeller som handler om fysikk, men biologi spiller en stor rolle, og det er noe vi virkelig trenger å gjøre rede for.
"Slike spådommer har implikasjoner for naturbaserte løsninger på klimaendringer som skogplanting og skogplanting og hvor mye karbon slike initiativ kan ta opp. Våre funn tyder på at disse tilnærmingene kan ha en større innvirkning på å dempe klimaendringer og over en lengre tidsperiode enn vi trodde.
"Men bare å plante trær vil ikke løse alle problemene våre. Vi må absolutt kutte utslippene fra alle sektorer. Trær alene kan ikke tilby menneskeheten et gratiskort for å komme seg ut av fengselet."
Kilde: https://phys.org/news/2023-11-absorb-co2-human-previously.html
Planter kan være i stand til å absorbere mer CO2 enn tidligere forventet
-
- Lignende emner
- Svar
- Visninger
- Siste innlegg